2009-10-26

Besiktnings dags igen! 10 månader

Då var vi hemma från Bvc besöket.

Det inleddes med lite tandinformation och även Aylas allra första tandläkar koll!
Allt såg jätte fint ut och hon var så duktig så!

6st tänder har hon framme nu, 2 nedre framtänderna och 4st i överkäken, framtänderna och tänderna bredvid. Även tänderna bredvid de som tittat fram i överkäken var på G när som hellst nu berättade hon, de syns klart och tydligt igenom tandköttet men har inte spruckit igenom riktigt ännu.

Med oss hem fick vi en liten tub tandkräm och en ny fin tandborste, det blev en rosa sådan, Ayla fick välja själv och hon var den första som fick bissingarna kollade så hon kunna välja och vraka bland massor av färger.


Efter det så traskade vi upp 3vångingar till Bvc för att träffa Helene och det var dags för 10mån kontrollen.

Jag misstänkte att hon hade dragit iväg uppåt på kurvorna nu och visst hade hon det!
9kg blankt och håll i er nu hela 4cm har hon vuxit på längden sedan 8mån kontrollen!
Huvudomfånget var runt 46cm (hon glömde skriva upp i boken så minns inte exakt men 46,? var det iaf)

Så här ser statistiken ut nu

9000gram, 70.5cm & 46cm huvud omf. - 10månader
8110gram, 66,5cm & 44.4cm huvud omf. - 8månader
7290gram, 64,5cm & 43,5cm huvud omf. - 6månader
6890gram, 63,4cm & 42,8cm huvud omf. - 5månader
6350gram, 61cm & 41,7cm huvud omf. - 4månader
5920gram, 59,4cm & 40,8cm huvud omf. - 3månader
5110gram, 55,3cm & 39cm huvud omf. - 2månader
4500gram, 52cm & 37,7cm huvud omf. - 1månad

3690gram, 50cm & 36cm huvud omf. - Utskrivning
3995gram, 50cm & 36cm huvud omf. - Födsel

Förutom väga och mäta så var det några "tester" som hon gjorde, några behövde hon inte ens testa utan Ayla visade glatt själv vad hon kunna. Ex. ställa sig upp, krypa och gå efter bordskanten.
Men det som hon testade var hur pincett greppet var och det var färdig utvecklat och jätte bra, från stora till pytte, pytte små papperslappar plockade hon fint upp både från golvet och från Helenes hand.
Kollade även om hon kunde härma lite, då tog först Helene två klossar i händerna och slog emot varandra medans Ayla fick titta på. Sedan höll hon fram klossarna och kollade om Ayla hämtade dem själv, det gjorde hon, och sedan skulle Ayla härma det som Helene gjorde.
Hon började med att tugga lite och studera dem noga och pilla lite på alla kanter, sen efter att ha blivit visad en andra gång att hon skulle slå ihop dem så gjorde Ayla det också.

Medans Helene skrev i journalen så gick Ayla iväg till en låda med leksaker och plockade upp en
låda med små plats figurer. En sådan låda som har ett lock med hål som man kan stoppa ned plast figurerna i typ en cirkel, en triangel och fyrkant.
Den lådan öppnade hon och satt och plocka i och ur bitarna och var jätte duktig.
Så visade hon att hon kan klappa händerna och vinkade när Helene sa hejdå till henne.

Jag passade även på att berätta om att Ayla tuppade av härom dagen, och hon tyckte absolut att vi skulle gå ner till barnmedicin och boka in en tid så att de fick kolla upp det. Hon tyckte att det lät väldigt osannolikt att hon skulle tuppa av pga övertrötthet bara och att hon vid tillfället inte hade någon vidare hög feber eller något fick henne att vilja att vi kollar upp det ännu mera.

Efter besöket på bvc traskade vi ned en vånging till barnmedicin och fick en tid bokad på måndag 13.45 så ska de göra en grundlig undersökning av Ayla lät det som.
Sen efter undersökningen och träffen med läkaren så får vi se om det bara blir en dokumentation för tillfället om händelsen eller om det kommer att göras en utredning på direkten för att kunna utesluta ex. epilepsi. Om det inte blir utredning nu skulle det iaf bli dokumentation på det hela som sagt och sedan avakta om det händer igen och göra utredning då.

Så nu får ni hålla tummarna och önska oss lycka till på måndag, är lite små nervös inför det hela och tycker allt att Ayla har nog med läkare och sjukhusbesök än så länge i hennes liv...

Nu ska vi se till att få lite mat i magarna våra och sen fara iväg och hämta ut ett paket som kom under veckan!
Tudels

2 kommentarer:

emma sa...

usch va otäckt att hon bara tuppa av sådär. Läskigt. Hoppas det går att få reda på va de va som utlöste de och att ni slipper vara med om det igen!!

Anonym sa...

tycker att det låter som en affektkramp,min son hade det ibland när han var mindre,ser värre ut än det är.